W czym gotować, czyli garnki emaliowane, czy teflonowe?

To, w czym gotujemy odgrywa kolosalną rolę, jeśli spojrzeć na jakość oraz zdrowie przyrządzonych posiłków. Warto więc gotować w naczyniach, które nie tylko nie powodują pogorszenia się smaku naszych potraw, ale i działają korzystnie na wartości odżywcze i zdrowie posiłków. Na rynku istnieje olbrzymia ilość garnków, z rozmaitych materiałów. Najczęściej mamy do wyboru garnki teflonowe, emaliowane, miedziane, żeliwne, aluminiowe oraz stalowe. Teflonowe zapewniają gotowanie bez strachu o przypalenie się potrawy.

Jednak teflon odradzany jest z uwagi na wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia substancji w wysokich temperaturach. Między innymi są to kwasy trifluorooctowe, które są substancjami trudno rozkładającymi się w środowisku. Uszkodzona powierzchnia teflonu (choćby poprzez zarysowanie) może ponadto spowodować, iż do jedzenia przedostaną się szkodliwe substancje. Bardzo popularne w polskich kuchniach garnki aluminiowe niewskazane są do gotowania bigosu, kapuśniaku oraz różnych potraw kwaśnych, bowiem podczas kontaktu z tego rodzaju potrawami do jedzenia przedostaje się glin. To również garnki odpowiedzialne w dużej mierze za choroby neurologiczne, z powodu czego nie powinny być one używane do codziennego gotowania.

Bezpieczne dla zdrowia są garnki emaliowane, choć warunkiem bezpieczeństwa jest nieskazitelna powłoka bez jakichkolwiek uszkodzeń. W przeciwnym wypadku do jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe substancje chemiczne. Największą przychylnością naukowców cieszą się dwa rodzaje garnków: tradycyjne garnki żeliwne oraz naczynia ze stali nierdzewnej. To dwa rodzaje naczyń, które są najbardziej odpowiednie i najzdrowsze do gotowania. Kupując naczynia, koniecznie należy zwrócić też uwagę na to, czy nasz garnek, patelnia, czy inne naczynie kuchenne posiada odpowiedni certyfikat Państwowego Zakładu Higieny.

To gwarancja, iż nasz garnek jest rzeczywiście bezpieczny dla zdrowia.