Jakie pieczywo najlepsze?

www.bassetlandia.pl

Podstawą śniadań większości Polaków jest pieczywo. Chleb, bułki czy bagietki są często wybieranym produktem zbożowym. Jednakże są osoby, które rezygnują z pieczywa twierdząc, że jest niezdrowe. Jak jest naprawdę? Otóż przy odpowiednio zbilansowanej diecie oraz jedzeniu zdrowego pieczywa nasze zdrowie nie straci. Co więcej, pieczywo odgrywa bardzo ważną rolę w pracy przewodu pokarmowego. Chleb lub bułki są w stanie zaspokoić nawet 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Niestety, ale w sklepach i piekarniach mamy pieczywo różnej jakości.

Wszystko zależy od użytej mąki, przygotowania ciasta, procesu wypieku oraz sposobu przechowywania. Zaleca się spożywanie pieczywa ciemnego z mąki żytniej. Taki chleb zawiera więcej składników odżywczych. Warto jednak zwrócić uwagę, że prawdziwy chleb razowy ciężko dziś kupić. Zdarza się, że producenci wprowadzają konsumentów w błąd sprzedając chleb razowy, który produkowany jest z jasnej mąki i zabarwiany na przykład karmelem. Warto pamiętać, że chleb razowy jest ciemny, ale przy tym także dosyć ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i pulchne uzyskiwane jest przy pomocy ulepszaczy i spulchniaczy, co nie jest dla nas korzystne.