Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Tosty po francusku
Ile jest państw na świecie, tyle istnieje rodzajów śniadań, a sposobów na przygotowywanie tostów na pewno jest jeszcze więcej. Jednym z takich pomysłów są tosty francuskie.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz? To danie znane i chętnie zja

Budyniowy podwieczorek
Na podwieczorek możemy podać niemal wszystko. Dzięki temu poobiednie przekąski nie muszą się zbyt często powtarzać, przez co skutecznie unikniemy monotonności na stole.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz? Częste zmiany w jadłospisie stan

Mięso dla zdrowia
Choć istnieje wielu przeciwników spożywania mięsa, są osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsnego posiłku. Jeśli należycie do tej drugiej, mięsożernej opcji, pamiętajcie o kilku istotnych sprawach, przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze

Pożywne zupy
Dla wielu osób, które kochają dobrze zjeść, lecz niekoniecznie potrafią, czy chociaż lubią gotować, doskonałym sposobem na przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku, a jednocześnie bardzo łatwego do realizacji właściwie przez każdego, mogą stać się zupy. To bardzo szybki i łatwy sposób na to, by pr

Tradycja i nowoczesność na kuchennym stole
Okazuje się, że gotowanie, które stało się już dawno sztuką teraz przeszło do sfery popkultury. Gotowanie jest po prostu modne i bardzo wielu Polaków się za nie bierze. Gotują starsi, gotują młodsi, gotują zarówno mężczyźni, jak i kobiety.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń

Sprawdzajmy datę żywności
Żyjemy w ciągłym biegu, ciągle się spieszymy, ciągle brakuje nam na wszystko czasu. To sprawia, że bardzo często nie zwracamy uwagi, ani na to jak jemy, ani na to co jemy, co gorsze nawet podczas zakupów nie zwracamy zbyt dużo uwagi na to, co wybieramy. To wszystko powoduje, że nasze odżywianie poz

Domowe frytki z warzywami
Frytki stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych lub ryb, jednak równie wspaniale nadają się na danie główne. Frytki z chęcią zajadają nawet najmłodsi, dlatego tak często podaje się je do obiadu.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz? Ciek

Grzanki z czosnkiem
Grzanki na śniadanie można jeść niemal z każdym dodatkiem, zależy to wyłącznie od własnych upodobań. Jednym z pomysłów na ciekawe smakowo przyrządzenie tego przysmaku jest podanie grzanek czosnkowych. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: – 1 bochenek włoskiego chleba (może być też zwykłe piecz

Otrębowe placuszki
Placuszki otrębowe to idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich tych, którzy są na diecie. To danie pożywne, dające dużą dawkę energii nawet na kilka godzin, a przy tym lekkie i zdrowe.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz? Placuszki otrę

Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja
Coraz więcej właścicieli firm, funkcjonujących na krajowym rynku, stara się w formie dbałości o rozwój pracownika, ale także i rozbudzaniu ich zainteresowań, jako formę spędzania czasu poza firmą, zorganizować raz w roku spotkania zwane integracyjnymi.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczy

Uczenie się od podstaw, czyli kulinarne początki
Jeśli zastanawiamy się nad tematyką związaną z gotowaniem, z przygotowywaniem najróżniejszych potraw, zarówno tych bardzo prostych jak i takowych, które są już bardziej skomplikowanymi, wymagającymi posiadania większej wiedzy i umiejętności, nie możemy nie zauważyć i jednocześnie docenić faktu, iż s

Z czym podawać naleśniki?
Naleśniki, jako danie serwowane na podwieczorek, cieszą się dużym powodzeniem. Swoją chlubną sławę zawdzięczają w dużej mierze łatwości i szybkości wykonania, a także niewielkiemu kosztowi składników.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanki makaronowe uwielbiają dosłownie wszyscy, dlatego tak często można spotkać je na polskich stołach. Składniki, potrzebne do przygotowania takich potraw są tanie, a same zapiekanki szybko się przyrządza. By czteroosobowa rodzina mogła się najeść zapiekanką makaronową z szynką i pieczarkami,

Zdrowe soki zagęszczane
Soki to szczególna grupa artykułów spożywczych, która z uwagi na dostarczanie do organizmu wartościowych substancji odżywczych, powinna być spożywana jak najczęściej. O tym, co dobrego zawierają w sobie soki zagęszczane i jak wpływają one na organizm, opowie niniejszy artykuł.Przeczytaj również: Jak

Jak wanilia burbońska wpływa na zdrowie i samopoczucie?
Wanilia burbońska to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, ale również składnik, który może korzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Właściwości zdrowotne tego produktu obejmują działanie przeciwutleniające oraz korzyści dla układu pokarmowego. Zrozumienie tych aspektów pozwoli w pełni docen

Ekologiczne miody – jakie są ich właściwości zdrowotne?
Ekologiczne miody zdobywają uznanie dzięki licznym korzyściom zdrowotnym. W artykule przyjrzymy się ich wartościom dla organizmu, w tym działaniu przeciwzapalnemu, antybakteryjnemu oraz wsparciu układu odpornościowego. Omówimy także różnorodność rodzajów miodów i ich unikalne właściwości. Dowiedz si

Gotowanie proste i trochę trudniejsze
Dla jednych kuchnia to czarna magia i wstawienie wody na herbatę jest dla nich trudnością, już nie mówiąc o jajecznicy. Inni zaś uważają, że praca w kuchni relaksuje, że warto czasem postać trochę przy przysłowiowych garach i zrobić coś smacznego dla siebie i swoich najbliższych. W ostatnich latach

Jakie są najciekawsze przepisy na dania z wykorzystaniem dziczyzny?
Dziczyzna to wyjątkowy składnik, który może wzbogacić nasze potrawy o niepowtarzalny smak i aromat. Warto wprowadzić ją do swojej kuchni ze względu na liczne zalety zdrowotne oraz korzystny wpływ na odżywianie. Mięso dzikich zwierząt, takich jak sarny czy dziki, obfituje w białko, witaminy i minerał

Czy każdy może napisać książkę kucharską?
Bardzo wielu z nas gotuje korzystając z przepisów innych. Niezależnie od tego czy jest to kuchnia klasyczna czy nowoczesna to zazwyczaj posiłkujemy się czymś, co napisali inni. To inni układali proporcje i testowali potrawę przed nami, my już tylko odtwarzamy. Są jednak tacy, którzy nie boją się eks

Naleśniki z serem
Naleśniki są przekąską znaną i powszechnie uwielbianą. Chętnie zjadamy je w różnych wersjach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ogromną popularnością cieszą się między innymi placuszki podawane z serem. Współcześnie często sięga się po jego zmiksowaną odmianę z wiaderka lub serek homogenizowany.Pr

Jakie jedzenie w przedszkolu?
Kiedy posyłamy nasze dziecko do przedszkola, chcemy mieć pewność, że będzie ono tam miało wszystko co najlepsze. Nic więc dziwnego, że sprawdzamy nie tylko ofertę na zajęcia dydaktyczne, to w jaki sposób dane przedszkole jest przygotowane, jakie panie w nim pracują, ale również sprawdzamy jakie posi

Odpowiednie przechowywanie jedzenia
Bardzo ważne jest to, w jaki sposób przygotowujemy jedzenie. W końcu jeśli nasze dania nie będą smaczne, to nikt nie będzie chciał ich jeść. Jednak musimy pamiętać o tym, że jedzenie, a przynajmniej niektóre produkty potrafią się bardzo szybko zepsuć, a wówczas nie będziemy mogli już z nich skorzyst

Jedzenie możemy zamówić do domu
Wiele mówi się o zdrowym odżywianiu, o samodzielnym przygotowywaniu posiłków, o tym, że im mniej przetworzone jest jakieś jedzenie, tym lepszy ma ono wpływ na nasz organizm. Oczywiście o tym wszystkim dobrze wiemy, jednak nawet najbardziej zorganizowane osoby mogą mieć gorszy dzień, albo mogą chcieć

Czy sprawdzamy jedzenie, które dajemy dzieciom?
Rośnie nasza świadomość odnośnie jedzenia i tego, jaki ma ono wpływ na nasze zdrowie. Co się z tym wiąże, coraz więcej osób, w świadomy sposób wybiera również jedzenie dla swoich dzieci. Zwracamy uwagę na to, aby nie miało ono zbyt dużej ilości cukru czy soli, aby nie zawierało konserwantów czy ulep