Domowe frytki z warzywami
Frytki stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych lub ryb, jednak równie wspaniale nadają się na danie główne. Frytki z chęcią zajadają nawet najmłodsi, dlatego tak często podaje się je do obiadu.
Ciekawym urozmaiceniem frytek ziemniaczanych są równie smaczne frytki warzywne, które bardzo łatwo można przygotować. By przygotować frytki warzywne potrzebne są oczywiście ziemniaki.
Ważna jest również marchewka, która po podpieczeniu staje się słodka. Jako urozmaicenie świetnie sprawdzi się kalarepa czy seler.
Do wzmocnienia smaku frytek przyda się ponadto kilka ząbków czosnku. Warzywa najlepiej smakują, jeśli zastosuje się do nich przyprawy.
W tym przypadku, oprócz soli, można użyć słodką paprykę, bazylię, oregano i tymianek. Ciekawy smak potrawy uzyska się także dzięki zastosowaniu curry.
Warzywa (z wyjątkiem czosnku) należy obrać i pokroić w słupki, a następnie gotować w posolonej wodzie. Odcedzone warzywa należy osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wsadzić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika, rozgrzanego do 200ºC.
Całość trzeba też skroplić oliwą, dodać czosnek i przyprawy. Frytki są gotowe po upływie trzydziestu minut.