Domowe frytki z warzywami

Frytki stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych lub ryb, jednak równie wspaniale nadają się na danie główne. Frytki z chęcią zajadają nawet najmłodsi, dlatego tak często podaje się je do obiadu.
Przeczytaj również: Sprawdzajmy datę żywności
Ciekawym urozmaiceniem frytek ziemniaczanych są równie smaczne frytki warzywne, które bardzo łatwo można przygotować. By przygotować frytki warzywne potrzebne są oczywiście ziemniaki.
Przeczytaj również: Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja
Ważna jest również marchewka, która po podpieczeniu staje się słodka. Jako urozmaicenie świetnie sprawdzi się kalarepa czy seler.
Przeczytaj również: Uczenie się od podstaw, czyli kulinarne początki
Do wzmocnienia smaku frytek przyda się ponadto kilka ząbków czosnku. Warzywa najlepiej smakują, jeśli zastosuje się do nich przyprawy.
W tym przypadku, oprócz soli, można użyć słodką paprykę, bazylię, oregano i tymianek. Ciekawy smak potrawy uzyska się także dzięki zastosowaniu curry.
Warzywa (z wyjątkiem czosnku) należy obrać i pokroić w słupki, a następnie gotować w posolonej wodzie. Odcedzone warzywa należy osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wsadzić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika, rozgrzanego do 200ºC.
Całość trzeba też skroplić oliwą, dodać czosnek i przyprawy. Frytki są gotowe po upływie trzydziestu minut.