Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanki makaronowe uwielbiają dosłownie wszyscy, dlatego tak często można spotkać je na polskich stołach. Składniki, potrzebne do przygotowania takich potraw są tanie, a same zapiekanki szybko się przyrządza. By czteroosobowa rodzina mogła się najeść zapiekanką makaronową z szynką i pieczarkami, potrzebne będą następujące składki: 300 g makaronu penne, trzy łyżki oleju, trzy ząbki czosnku, cebula, 500 g pieczarek, sól i pieprz, puszka pomidorów, zioła prowansalskie, 250 g żółtego sera oraz 250 g szynki.
Na początku należy ugotować makaron, a następnie przepłukać w zimnej wodzie. Obrać cebulę i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki również należy obrać i pokroić na plasterki, a ser zetrzeć na tarce.
Szynkę natomiast pokroić w kostkę. Następnie trzeba podsmażyć cebulę, dodać czosnek, zioła, odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około piętnaście minut, a następnie dodać szynkę i pomidory.
Po chwili można już przelać sos do naczynia żaroodpornego, dodać makaron, a następnie posypać tartym żółtym serem. Całość zapiekać w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 180 ̊C przez około pięć minut.