Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
W czym gotować, czyli garnki emaliowane, czy teflonowe?
To, w czym gotujemy odgrywa kolosalną rolę, jeśli spojrzeć na jakość oraz zdrowie przyrządzonych posiłków. Warto więc gotować w naczyniach, które nie tylko nie powodują pogorszenia się smaku naszych potraw, ale i działają korzystnie na wartości odżywcze i zdrowie posiłków. Na rynku istnieje olbrzymi
Klasyczne pancakes
Uwielbiane przez Amerykanów pancakes to pomysł na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Pancakes są zdrowe, lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. Ponieważ można je jeść niemal ze wszystkim, to powinny zasmakować każdemu, nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Do przyrządzenia klasycznych pancakes
Otrębowe placuszki
Placuszki otrębowe to idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich tych, którzy są na diecie. To danie pożywne, dające dużą dawkę energii nawet na kilka godzin, a przy tym lekkie i zdrowe. Placuszki otrębowe mogą być także dobrą alternatywą dla pieczywa. Są dużo zdrowsze niż biały chleb i równie wart
Grzanki z czosnkiem
Grzanki na śniadanie można jeść niemal z każdym dodatkiem, zależy to wyłącznie od własnych upodobań. Jednym z pomysłów na ciekawe smakowo przyrządzenie tego przysmaku jest podanie grzanek czosnkowych. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: – 1 bochenek włoskiego chleba (może być też zwykłe piecz
Ziołowe bułeczki
Bułki nie muszą być co dziennie takie same. Możesz sobie urozmaicić ich spożywanie i piec je samodzielnie, dodając do ciasta swoje ulubione dodatki. Idealnym śniadaniowym pieczywem są scones, czyli uwielbiane przez Brytyjczyków ziołowe bułeczki. Możesz jeść je suche, lub posmarować masłem czy białym
Zdrowe soki zagęszczane
Soki to szczególna grupa artykułów spożywczych, która z uwagi na dostarczanie do organizmu wartościowych substancji odżywczych, powinna być spożywana jak najczęściej. O tym, co dobrego zawierają w sobie soki zagęszczane i jak wpływają one na organizm, opowie niniejszy artykuł. Zacznijmy od podstaw.
Mięso dla zdrowia
Choć istnieje wielu przeciwników spożywania mięsa, są osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsnego posiłku. Jeśli należycie do tej drugiej, mięsożernej opcji, pamiętajcie o kilku istotnych sprawach, przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny. Najmniej odpowiednie do spożycia, a pr
Z czym podawać naleśniki?
Naleśniki, jako danie serwowane na podwieczorek, cieszą się dużym powodzeniem. Swoją chlubną sławę zawdzięczają w dużej mierze łatwości i szybkości wykonania, a także niewielkiemu kosztowi składników. Trudno jednak nie docenić również faktu, że nawet jadane dzień po dniu nie muszą nam się znudzić,
Jak zrobić domowy budyń?
Budyń może być wspaniałym daniem, odpowiednim do podania zarówno na deser, jak i podwieczorek. Ze względu na to, że zawiera znaczne ilości mleka, doskonale sprawdzi się jako przekąska dla najmłodszych. Jednak nie każda mama potrafi zaufać gotowym mieszankom. Warto wiedzieć, że samodzielne przygotow
Budyniowy podwieczorek
Na podwieczorek możemy podać niemal wszystko. Dzięki temu poobiednie przekąski nie muszą się zbyt często powtarzać, przez co skutecznie unikniemy monotonności na stole. Częste zmiany w jadłospisie stanowią doskonałe urozmaicenie diety. Dobrym pomysłem na podwieczorek jest zaserwowanie budyniu lub k
Dobre jedzenie jest niezwykle ważne
Nie ulega wątpliwości, że jedzenie stanowi niezwykle ważną część naszego życia. Co więcej, musimy sobie zdawać również sprawę z tego, że od tego co jemy, będzie zależało jak się czujemy. Dlatego też powinniśmy dopilnować, aby nasze jedzenie było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim, aby było zdro