Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Ziemniaki ze szpinakiem i śmietaną
Ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest na przykład podanie ich ze szpinakiem oraz śmietaną. Takie danie doskonale sprawdzi sie jako samodzielna potrawa, jak i pyszny dodatek do mięs. Do przygotowania takiego dania potrzebne są młode ziemniaki (około dwunastu sztuk)
Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja
Coraz więcej właścicieli firm, funkcjonujących na krajowym rynku, stara się w formie dbałości o rozwój pracownika, ale także i rozbudzaniu ich zainteresowań, jako formę spędzania czasu poza firmą, zorganizować raz w roku spotkania zwane integracyjnymi. Dzięki temu, iż wszyscy pracownicy mogą uczest
Rozgrzewająca zupa paprykowa
Nie ma nic lepszego, niż pyszna zupa paprykowa. Idealnie rozgrzeje i doda sił po ciężkim dniu. Zupa paprykowa posiada naprawdę wiele zalet. Po pierwsze jest to danie, niezwykle bogate w cenną witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność. Po drugie, zupa ta niewiarygodnie smakuje i stanowi wspaniał
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne to potrawa uwielbiana przez wszystkich, jednak zamiast jej tradycyjnej wersji z pomidorami i mięsem mielonym, warto czasem odważyć się na coś innego. Wspaniałą odmianą dla tej potrawy będzie w tym przypadku użycie szpinaku i kurczaka. Do przygotowania lasagne potrzebnych będzie 9 płatków ma
Zaserwuj owoce na podwieczorek
Coraz częściej możemy usłyszeć o tym, że wieczorne objadanie się może mieć wybitnie negatywny wpływ na nasze zdrowie. Podwieczorek, jako posiłek spożywany późnym popołudniem, nie powinien więc zbyt mocno obciążać żołądka. Warto dokładnie zastanowić się, co przekąsić lub zaserwować dzieciom. Doskona
Czas spędzony w kuchni
Bardzo wielu Polaków spędza w kuchni całkiem sporo czasu. Ludzie po prostu ostatnio zaczęli gotować. To czynność, która nie tylko jest czynnością niezbędną i niezwykle przydatną w codziennym życiu, ale może być też sposobem na relaks i przyjemne spędzenie czasu. Zdecydowanie gotowanie jest ostatnio
Gotowanie proste i trochę trudniejsze
Dla jednych kuchnia to czarna magia i wstawienie wody na herbatę jest dla nich trudnością, już nie mówiąc o jajecznicy. Inni zaś uważają, że praca w kuchni relaksuje, że warto czasem postać trochę przy przysłowiowych garach i zrobić coś smacznego dla siebie i swoich najbliższych. W ostatnich latach
Kursy gotowania, przybliżające założenia różnych diet
Cyklicznie pojawiające się na rynku, najróżniejsze diety, czy to odchudzające, wspomagające, oczyszczające czy też energetyzujące, bardzo często wspierane są przez kursy gotowania, uwzględniające zasady z nich wynikające. Osoby zainteresowane stosowaniem jakiejkolwiek z nich, która wymaga radykalny
Kurs gotowania organizowane w kołach gospodyń wiejskich
Wsie okalające duże miasta lub też leżące w znacznej od nich odległości, dawały zawsze, i po dziś dzień dają, możliwość spotkań w ramach Kół Gospodyń Wiejskich. Nawet, jeżeli nigdy nie byliśmy uczestnikami takowych spotkań, słyszeliśmy zapewne niejednokrotnie cokolwiek na ich temat. Takowe pojęcie
Tosty po francusku
Ile jest państw na świecie, tyle istnieje rodzajów śniadań, a sposobów na przygotowywanie tostów na pewno jest jeszcze więcej. Jednym z takich pomysłów są tosty francuskie. To danie znane i chętnie zjadane, oczywiście także poza granicami Francji. Przepis na nie jest banalnie prosty. Do tostów fra
Pożywne zupy
Dla wielu osób, które kochają dobrze zjeść, lecz niekoniecznie potrafią, czy chociaż lubią gotować, doskonałym sposobem na przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku, a jednocześnie bardzo łatwego do realizacji właściwie przez każdego, mogą stać się zupy. To bardzo szybki i łatwy sposób na to, by pr
Czy warto jeść suszone owoce i warzywa?
Czy suszone owoce i warzywa są produktami wartymi naszych żołądków? Czy ich zjadanie jest równie wartościowe, co zjadanie produktów w podstawowej ich formie, w surowym stanie? Czy tego typu asortyment posiada wartość odżywczą, która powinna skusić każdego do sięgnięcia po nie, i w końcu czy są one s