W czym gotować, czyli garnki emaliowane, czy teflonowe?

To, w czym gotujemy odgrywa kolosalną rolę, jeśli spojrzeć na jakość oraz zdrowie przyrządzonych posiłków. Warto więc gotować w naczyniach, które nie tylko nie powodują pogorszenia się smaku naszych potraw, ale i działają korzystnie na wartości odżywcze i zdrowie posiłków. Na rynku istnieje olbrzymia ilość garnków, z rozmaitych materiałów. Najczęściej mamy do wyboru garnki teflonowe, emaliowane, miedziane, żeliwne, aluminiowe oraz stalowe. Teflonowe zapewniają gotowanie bez strachu o przypalenie się potrawy.
Przeczytaj również: Sprawdzajmy datę żywności
Jednak teflon odradzany jest z uwagi na wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia substancji w wysokich temperaturach. Między innymi są to kwasy trifluorooctowe, które są substancjami trudno rozkładającymi się w środowisku. Uszkodzona powierzchnia teflonu (choćby poprzez zarysowanie) może ponadto spowodować, iż do jedzenia przedostaną się szkodliwe substancje. Bardzo popularne w polskich kuchniach garnki aluminiowe niewskazane są do gotowania bigosu, kapuśniaku oraz różnych potraw kwaśnych, bowiem podczas kontaktu z tego rodzaju potrawami do jedzenia przedostaje się glin. To również garnki odpowiedzialne w dużej mierze za choroby neurologiczne, z powodu czego nie powinny być one używane do codziennego gotowania.
Przeczytaj również: Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja
Bezpieczne dla zdrowia są garnki emaliowane, choć warunkiem bezpieczeństwa jest nieskazitelna powłoka bez jakichkolwiek uszkodzeń. W przeciwnym wypadku do jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe substancje chemiczne. Największą przychylnością naukowców cieszą się dwa rodzaje garnków: tradycyjne garnki żeliwne oraz naczynia ze stali nierdzewnej. To dwa rodzaje naczyń, które są najbardziej odpowiednie i najzdrowsze do gotowania. Kupując naczynia, koniecznie należy zwrócić też uwagę na to, czy nasz garnek, patelnia, czy inne naczynie kuchenne posiada odpowiedni certyfikat Państwowego Zakładu Higieny.
Przeczytaj również: Uczenie się od podstaw, czyli kulinarne początki
To gwarancja, iż nasz garnek jest rzeczywiście bezpieczny dla zdrowia.