Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki są przekąską znaną i powszechnie uwielbianą. Chętnie zjadamy je w różnych wersjach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ogromną popularnością cieszą się między innymi placuszki podawane z serem. Współcześnie często sięga się po jego zmiksowaną odmianę z wiaderka lub serek homogenizowany.

Przeczytaj również: Sprawdzajmy datę żywności

Warto jednak wiedzieć, jak przyrządzić nadzienie serowe, które pamiętamy z dzieciństwa. Jego głównym składnikiem jest oczywiście prawdziwy twaróg. Najlepiej nada się ten, który producent określi mianem półtłustego. Do białego sera dodajemy żółtko jaja, cukier zwykły i waniliowy oraz odrobinę śmietany.

Przeczytaj również: Szkolenia pracowników, czyli kulinarna integracja

Masę należy mocno utrzeć, by ser nabrał puszystej konsystencji. Ważna jest również jej gładkość – nie powinno dać się wyczuć drobinek cukru. To, co dalej zrobimy z nadzieniem, zależy tylko od fantazji podającego. Doskonałym pomysłem jest doprawienie farszu za pomocą cynamonu lub dorzucenie garści rodzynek.

Przeczytaj również: Uczenie się od podstaw, czyli kulinarne początki

Nic nie stoi również na przeszkodzie, by przed zwinięciem naleśnika na serze ułożyć truskawki, maliny czy inne owoce, na które tylko mamy ochotę. Tak przygotowana przekąska doskonale sprawdzi się w roli podwieczorku i zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów.