Ziemniaki ze szpinakiem i śmietaną

Ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest na przykład podanie ich ze szpinakiem oraz śmietaną. Takie danie doskonale sprawdzi sie jako samodzielna potrawa, jak i pyszny dodatek do mięs.

Do przygotowania takiego dania potrzebne są młode ziemniaki (około dwunastu sztuk), dziesięć dekagramów świeżego szpinaku, kawałek imbiru, trzy ząbki czosnku, dwie małe cebulki, ostra papryczka, łyżka kolendry, łyżeczka kminu rzymskiego, półtorej szklanki bulionu mięsnego, dwie łyżki słodkiej śmietany, szczypta papryki w proszku oraz sól i pieprz. Sposób wykonania takiej potrawy jest bardzo prosty. Na początek należy umyć ziemniaki i przekroić je na połówki.

Następnie trzeba posiekać na drobne kawałki imbir, cebulę oraz czosnek. Na koniec pozostaje jeszcze usunięcie nasion z papryki i pokrojenie jej na kawałki. W następnym kroku wystarczy rozgrzać na patelni masło, a następnie podsmażyć kmin rzymski, kolendrę, ostrą papryczkę, imbir i czosnek.

Do tego wszystkiego trzeba dodać ziemniaki, podlać je bulionem i gotować około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Później wystarczy dołożyć szpinak ze śmietaną i dusić całość przez 5 minut. Potrawę należy doprawić mieloną papryką, solą i szczyptą pieprzu.