Zaserwuj owoce na podwieczorek

Coraz częściej możemy usłyszeć o tym, że wieczorne objadanie się może mieć wybitnie negatywny wpływ na nasze zdrowie. Podwieczorek, jako posiłek spożywany późnym popołudniem, nie powinien więc zbyt mocno obciążać żołądka.

Warto dokładnie zastanowić się, co przekąsić lub zaserwować dzieciom. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu może być przyrządzenie kompozycji z owoców.

Możesz podawać je samodzielnie (pokrojone lub w całości) albo w formie kuszącej sałatki owocowej. Przygotowując podwieczorek, pamiętaj o jabłkach – doskonale wspomagają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu.

Jeśli sięgniesz po banana, zapewnisz sobie poprawę humoru i zastrzyk energii. Ponadto banany są ważne w diecie osób, które uprawiają sport.

Kwaskowy smak kiwi może nie wszystkim przypaść do gustu, jednak dobrze pamiętać, że ten owoc jest bogatym źródłem witaminy C. Na osłodę można zestawić go np.

z winogronem. Taka przekąska będzie jednocześnie zdrowa i smaczna, a przy tym niezbyt czasochłonna w wykonaniu.

Z powodzeniem mogą podawać ją nawet bardzo zapracowane panie domu. Co więcej, jej kolorowy wygląd skutecznie nakłoni do jedzenia nawet największych niejadków.