Tosty po francusku

Ile jest państw na świecie, tyle istnieje rodzajów śniadań, a sposobów na przygotowywanie tostów na pewno jest jeszcze więcej. Jednym z takich pomysłów są tosty francuskie.

To danie znane i chętnie zjadane, oczywiście także poza granicami Francji. Przepis na nie jest banalnie prosty.

Do tostów francuskich rzecz jasna potrzebne będzie pieczywo, właściwie nie ma znaczenia jakie: może być to biały chleb, pszenny, pełnoziarnisty, bułka lub pieczywo razowe. Grzanki należy podać na ciepło, a wariacje z dodatkami są właściwie nieskończone.

Do ciepłych tostów dobrze sprawdzą się masło, margaryna, dżemy owocowe, świeże owoce czy syrop klonowy. Na początku rozbij w głębokim talerzu kilka całych jajek i dopraw je solą oraz pieprzem wedle uznania.

Następnie obtocz w rozbitym jajku każdy z kawałków pieczywa i połóż je na rozgrzanej patelni. Smaż na małym ogniu każdą stronę pieczywa około 30-60 sekund.

Tak przygotowane tosty możesz zjeść na słodko np. z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury, lub możesz położyć na nie plasterek chudej szynki.

Smacznego!.