Otrębowe placuszki

Placuszki otrębowe to idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich tych, którzy są na diecie. To danie pożywne, dające dużą dawkę energii nawet na kilka godzin, a przy tym lekkie i zdrowe.

Placuszki otrębowe mogą być także dobrą alternatywą dla pieczywa. Są dużo zdrowsze niż biały chleb i równie wartościowe co razowe pieczywo.

Przygotowanie ich jest niezwykle szybkie i proste. Na przyrządzenie około 8 sztuk potrzebujesz zaledwie 10 minut i tylko kilku składników: – 6 łyżek otrąb owsianych – 1 łyżka siemienia lnianego – 2/3 szklanki mleka np.

mleka sojowego lub krowiego – sól – 2 łyżki żurawiny – 1 jajko – odrobina masła roślinnego Na początku namocz w ciepłym mleku otręby i poczekaj, aż namiękną. Następnie zmieszaj je z jajkiem i dodaj siemię lniane oraz żurawinę (lub inny owoc wedle uznania).

Uformuj małe placuszki i wstaw je do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Placuszki będą gotowe po około 15 minutach.

Możesz jeść z czymkolwiek tylko zechcesz – to świetna podstawa do każdej śniadaniowej kanapki.